- αορτή
- Μεγάλο αγγειακό στέλεχος που ξεκινά από την αριστερή κοιλία της καρδιάς, και αφού κάνει μια απόκλιση προς τα πάνω (ανιούσα α.), διαγράφει τόξο (αορτικό τόξο), και κατευθύνεται προς τα κάτω (κατιούσα α.) και καταλήγει στο ύψος του τέταρτου οσφυϊκού σπονδύλου. Από τα διάφορα τμήματα της α. (η οποία μεταφέρει αρτηριακό αίμα), εκφύονται μικρότερες αρτηρίες, που έργο τους είναι η θρέψη της καρδιάς, του εγκεφάλου, των πνευμόνων, του πεπτικού συστήματος, του ουρογεννητικού συστήματος κλπ.
Η α. μπορεί να είναι αιτία συγγενών ανωμαλιών που αφορούν αυτήν και μόνο ή να συνυπάρχουν με άλλες οι οποίες εντοπίζονται στην καρδιά και στα άλλα μεγάλα αγγεία που εκφύονται από αυτήν. Όλες αυτές οι δυσπλασίες (στένωση του ισθμού της α., παραμονή του Βοταλείου πόρου, σύνδρομο του Fallot) γίνονται κλινικά εμφανείς από τα πρώταχρόνια της ζωής, επειδή τα άτομα που προσβάλλονται παρουσιάζουν κυάνωση ποικίλης έντασης, αναπνευστική δυσχέρεια, μειωμένη ικανότητα μυϊκής προσπάθειας και καθυστέρηση της σωματικής ανάπτυξης.
Η χειρουργική του καρδιοκυκλοφορικού συστήματος κατόρθωσε τα τελευταία χρόνια να θεραπεύσει πολλές από αυτές τις παθήσεις. Η α. μπορεί επιπλέον να γίνει έδρα δύο πολύ σοβαρών γενικών παθήσεων, της σύφιλης και της αρτηριοσκλήρυνσης. Η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει τις λεγόμενες συφιλιδικές αορτίτιδες –παθήσεις που έχουν τα ίδια συμπτώματα με τη στηθάγχη, αλλά χωρίς να δέχονται την επίδραση της τρινιτρίνης. Επιπλέον, τόσο η σύφιλη όσο και η αρτηριοσκλήρυνση γίνονταιόχι συχνά αιτία εμφάνισης επικίνδυνων ανευρυσμάτων, που δεν επιδέχονται συντηρητική θεραπεία και των οποίων η διάρρηξη είναι πάντοτε μοιραία.
Με τις νεότερες προόδους της χειρουργικής των αγγείων, είναι σήμερα δυνατή η αφαίρεση ανευρυσμάτων της α. μεγάλου μεγέθους και, εάν είναι ανάγκη, γίνεται αντικατάσταση ολόκληρων τμημάτων της α. με συνθετικές ύλες (da-cron) μεεξαιρετικά αποτελέσματα.
Η αορτή ξεκινά από την καρδιά και, αφού διαγράψει ένα τόξο, κατευθύνεται προς τα κάτω· από αυτήν εξαρτάται η τροφοδότηση του σώματος.
* * *η (Α ἀορτή) [αείρω]η αρτηρία η οποία αρχίζει από τη βάση της αριστερής κοιλίας της καρδιάς και αποτελεί το κοινό στέλεχος των αρτηριών που φέρουν αρτηριακό αίμα σε όλα τα σημεία του σώματοςαρχ.στον πληθ. αἱ ἀορταία) τα κατώτατα άκρα της τραχείας αρτηρίαςβ) οι αρτηρίεςγ) σακίδιο που κρέμεται από τους ώμους.
Dictionary of Greek. 2013.